Teszteltük

Teszteltük: Nokia 5100 plusz Camera Headset

Tisztes iparosmunka, felejthetô headsettel

Egyre több felhasználó igényli, hogy mobiltelefonját extrém körülmények között is használhassa. Extrém körülmények között nem feltétlen kell nagyon különleges dolgokra gondolni, általában a fröccsenô víz, por, sár, bizonyos határok közötti ütés- és karcállóság sorolható ide. Tavaly már bemutattuk a Nokia ezen szegmensre gyártott termékét, a Nokia 5210-est. Idôközben ezt a terméket is elérte a frissítés, az újabb extrém körülmények között használható termék az 5100-as típus, s többek között abban is különbözik az 5210-estôl, hogy színes kijelzôt, valamint sokkal több funkciót integráltak bele.
Adatlapja szerint a legfontosabb tulajdonságai közé az alábbiak sorolhatók: 4096 árnyalatra képes színes kijelzô, 128x128 pixeles felbontással, 5 soros szöveges megjelenítéssel. Xpress-on borítás a fröccsenô víz és por ellen, fokozott védelem a véletlen ütôdésekkel szemben. A színes kijelzônek megfelelôen a telefon képes MMS üzenetek küldésére és fogadására, adatkapcsolat létrehozására GPRS alapon, mobilinternetezésre WAP-on keresztül. A GPRS mellett ismeri a HSCSD nagysebességû adatátviteli módot is, és háromsávos mûködésû.
A szórakozást szolgálja benne a Java technológia alkalmazása játékokhoz és egyéb alkalmazásokhoz (mértékegység átváltók), a számítógépekhez és más mobiltelefonokhoz történô közvetlen csatlakozást pedig az infravörös kapcsolat. A szórakozáshoz tartozik még a sztereo FM rádió is.
Az 5100-asba rengeteg, elsô ránézésre nem odaillô funkciót is beépítettek, így például zseblámpát, stopperórát, kalóriaszámlálót, hômérôt, zajszintmérôt, hogy csak néhányat említsünk. A gyakorlati tapasztalatok szerint ezen extrák használhatósága többnyire kérdéses, például mert a hômérô is elég nagy hibahatárral dolgozik, a zseblámpa inkább viccnek tekinthetô (esetleg egy kulcslyuk megtalálásában segíthet koromsötétben, igaz, adott esetben ez sem kevés...). Némi malíciával azt is mondhatnánk, kár, hogy kihúzható antennát nem raktak bele, mert abban legalább egy kis esernyôt el lehetett volna rejteni, hogy ha esôben kell telefonálnunk, és a másik kezünk foglalt, akkor legalább mi ne ázzunk meg (a készüléknek elvileg nem árt...)
Ha önmagában csak a telefont nézzük, akkor elég jól sikerült darab, a telefonálási funkciókat megbízhatóan hozza, különösebb tudomány nem kell a megtanulásukhoz, különösen, ha korábban is Nokiát használt a delikvens. Igaz, a kijelzôje lehetne kicsit nagyobb, ebben az esetben nagyobb betûkkel jeleníthetné meg a szöveges információkat, nem minden felhasználó sasszemû ugyanis. A kijelzô szép, éles és kontrasztos képet ad, a színhelyesség is jónak tûnik, bár a 65 ezer színárnyalatos telefonok képe után azért érzékelhetô a különbség a 4096 színnel összevetve.
Nincs gondja a készüléknek az MMS üzenetek kezelésével sem, a problémák azonban elkezdôdnek, amikor (beépített kamera híján) a telefont összekötöttük a camera headset-tel.
Szerintünk eléggé idétlen és a felhasználást zavaró módon nagyon hosszú "madzagra" rakták az egyébként elég jó minôségû VGA felbontású képeket készítô kamerát. Ráadásul a fejhallgató csatlakozója ujabb hosszú madzagokon keresztül csatlakozik a kameratól a fülünkig.
Kérem, aki valóban sportos életmód, vagy akárcsak tóparti horgászat, vagy éppen erdôjárás közben használja így a kiegészítôket, pillanatokon belül beleakad vele valami bozótba, ágba, és azonnal szakad az egész.
Az elegáns, valóban biztonságos megoldás a camera headset-re a bluetooth-os vezetéknélküli csatlakozás lett volna, igaz, némileg drágábbá tette volna a telefont, meg a kiegészítôket is. Azonban az a helyzet, hogy a sok gubancolódó dróttól ez így használhatatlan és idegesítô, az ember állandóan frászban van, hogy mikor akad bele valamibe.
A rádióhallgatás egyébként nem zavartalan, a rádióantenna funkciót a fejhallgató zsinórja töltené be, elég váltakozó sikerrel. Mondom ismételten, jobb lenne kétfunkciós, beépített és kihúzható antenna a készülékben, meg egy bluetooth-os headset.
Az infraporttal sem volt túl sok szerencsénk, lehet, hogy beépítése olcsó, de ez is közel van a használhatatlansághoz. Korábban is akadtak problémáink, amikor egyik Nokia készülékrôl névjegykártyát akartunk küldeni egy másik Nokia készülékre infraporton át, hol sikerült, hol nem, többnyire inkább nem, hiába volt a két készülék irányban és egymástól 10 centire. Hasonlóan jártunk az 5100-assal is, sem 6150-essel, sem 6310-essel nem tudott kommunikálni.
Megintcsak nem értünk valamit (ez a megjegyzés a mobiltelefon gyártók többségének szól, nem Nokia specialitás!): miért nem lehet már végre számûzni a mobiltelefonokból az idejétmúlt, lassú és megbízhatatlan soros és infra portokat, felváltva azokat USB és Bluetooth összeköttetésekkel???!!!
(E megjegyzésünkben persze az is szerepet játszik, hogy eddig még egyetlen Nokia telefont sem tudtunk Macintosh géppel összekötni és kommunikációra bírni, ha valaki hát az Apple biztosan betartja a mobilipar kommunikációra vonatkozó szabványait, például a WML nyelvet, úgyhogy a Nokia tehetne valamit a nagyobb kompatibilitásért! Ericsson, Siemens mobilokkal sikeresen tudjuk felépíteni a számítógép-mobiltelefon kapcsolatot Apple gépekkel is Bluetooth-on keresztül, a Nokiákkal ez valahogy nem megy...)
Visszatérve magára a konkrét készülékre: az 5100-as Nokia mobiltelefon végülis egy jó értelemben vett tisztes iparosmunka, ha valaki nem akar vele számítógépet is kiszolgálni GPRS üzemmódban, és nem akar vele fotókat is készíteni, akkor vásárlásra érdemes darab.
A camera headset-rôl viszont egy másik gyártó egyérintéses márkaneve jut eszünkbe, szóval egyérintéssel hajítanánk a kukába még akkor is, ha ingyen adnák.

(bj)