Teszteltük

Teszteltük: Panasonic DMR-HS2 DVD felvevô

Ami kiváltja a VHS-t?

Talán az egyik, leghoszszabb ideig élô technológia rohanó világunkban a filmek rögzítésére használt VHS technológia. Amikor úgy öt-hat évvel ezelôtt megszületett a digitális filmfelvételi rendszer, a DV technológia és szabványa, sokan várták, hogy az asztali videomagnókat is idôvel a DV kazettákra épülô megoldás szoríthatja ki. Ez nem történt meg, sôt, úgy tûnik, megmarad a videokamerák információhordozójának.
Ma sokkal inkább van esélye két másik megoldásnak arra, hogy idôvel leváltsa a jó öreg VHS-t: az egyik a merevlemezre történô képfelvétel, a másik pedig a DVD-RAM lemezre történô megoldás. A Panasonic szerint a hordozó technológiában a DVD-RAM lesz a nyerô, ezért aztán a CeBIT-en bemutatott 2003-as új DVD termékeik mindegyike képes olvasni is a DVD-RAM lemezeket és az azokra rögzített (nem feltétlen mozgóképi) információkat.
A DMR-HS2-es készülék ugyanakkor nem feledkezik meg a merevlemezes megoldásról sem: ebben ugyanis merevlemezes meghajtó (40 GB-os), valamint DVD-RAM felvevô egyaránt található. A készülék természetesen DVD-R lemezekre is képes felvenni és azokat lejátszani, csakúgy, mint a normál, filmeket tartalmazó DVD lemezeket.
A kombi megoldásnak több elônye is, van, így például amíg a merevlemezre rögzítjük mondjuk egy Bajnokok Ligája mérkôzés eseményeit, addig a DVD meghajtón keresztül feleségünk kedvenc filmjét is megtekinthetjük. Ráadásul kapott még a készülék egy PC kártya fogadóhelyet is, így azon keresztül akár 512 MB-os SD kártyát is betehetünk a készülékbe ­ amin keresztül például kivetíthetjük a legutóbbi utazásunkon digitális fényképezôgéppel készült felvételeinket is...
A DMR-HS2-essel természetesen arra is van lehetôségünk, hogy a DVD lemezrôl a merevlemezre vagy visszirányba másoljunk felvételeket. A merevlemezen tárolt felvételeket editálhatjuk és utána megírhatjuk saját DVD-nket is. A DVD-RAM lemezek kétségtelen nagyon nagy elônye a DVD-R lemezekkel szemben, hogy újraírhatóak, és (kazettás változatban) a szennyezôdésektôl, sérülésektôl is védettek.
A választott felvételi minôség módtól függôen egy 4,7 GB-os lemezre 1-6, a 40 GB-os merevlemezre pedig 8,5-52 óra közötti mennyiségû MPEG2-es formátumú filmet rögzíthetünk, Dolby Digital hang mellett. A Panasonic Magyarország jóvoltából kipróbált készülék kifogástalanul mûködött, bár a sok-sok funkció miatt egy ilyen szórakoztató elektronikai eszközt már csak a használati utasítás alapos tanulmányozása mellett tudunk teljeskörûen kihasználni.
Csak az érdekesség kedvéért jegyezzük meg, hogy a kombi DVD videó felvevô a számtalan egyéb csatlakozó mellett DV csatlakozót is tartalmaz, így például DV kameránkkal felvett anyagainkat azonnal merevlemezre vagy DVD-RAM lemezre is rögzíthetjük. Információink szerint hamarosan jön majd a készüléknek egy újabb változata is, amelyik a DV csatlakozón keresztül számítógéppel is összeköthetô lesz. Bár ára még meghaladja a bruttó 300 ezer forintot, figyelembe véve, hogy ez jóval kevesebb, mint az (amúgy kevesebbet tudó) asztali DV magnóké, valószínûleg jóval nagyobb sikert érhet el, ára pedig bizonyára egy-két éven belül felére csökkenhet.
Mivel hagyományos VHS magnóinkkal összekötve régi analóg felvételeink digitalizálására is alkalmas, sikere szinte biztosra jósolható.

(bj)