Teszteltük

Teszteltük: Panasonic PT-AE200 házimozi projektor

A látványmesterLapunk nyomtatott változatának hasábjain már olvashatták tapasztalatainkat a Panasonic DMR HS2-es, merevlemezzel kombinált DVD recorderérôl. A DVD felvevô kipróbálása természetesen nem lett volna igazi hozzáillô házimozi projektor nélkül, így a Panasonic hazai képviseletétôl a PT-AE200-as projektort is kipróbálhattuk.
A tesztelt példány igazi 16:9 méretarányú LCD paneles projektor, 854x484 pixeles felbontással. Fényereje maximális izzó teljesítménynél 700 ANSI lumen. Ez a fényerô még nappali körülmények, és viszonylag világos színû, és nem túl jó fényszûrô képességû sötétítôfüggöny használata mellett is élvezetes, élénk, valósághû színeket adó vetítési élményt ad.
Amennyiben árnyékosabb fekvésû helyiségben, vagy este használjuk, még energiatakarékos izzó üzemmódban is elegendô fényerôt vetít ki a házimozi élmény eléréséhez. A takarékos üzemmódbani használhatóság az izzó élettartama miatt fontos: a Panasonic ezen projektora energiatakarékos izzó üzemmódban 5000 üzemórát ad meg az izzó élettartamára. A projektorok egyik legfontosabb, legdrágább alkatrésze az izzó: egy jó izzó ára bizony meghaladhatja a százezer forintot is. Ezért egy projektor vásárlásakor nagyon fontos szempontnak kell lennie az izzó élettartamának: ha feleannyiért veszünk projektort, de az izzó csak 1000, vagy 2000 üzemórát bír ki, akkor bizony rosszabbul járhatunk, mint egy drágább típus 5000 üzemórára képes izzójú projektorával.
A PT-AE200-as sokféle csatlakozási lehetôséggel lett felszerelve. Televíziókészülékhez, DVD felvevô/lejátszóhoz, hagyományos videomagnóhoz, házimozi rendszerhez, vagy éppen számítógéphez egyaránt hozzácsatlakoztathatjuk, és a csatlakozók számának hála, ezek többségéhez akár egyszerre is, és az üzemmód váltogatásával választhatjuk ki az éppen használni kívánt vetítendô jelforrást.
Egyre kevésbé tûnik unikumnak, hogy SD kártya csatlakozót is tettek a projektorba, ezáltal egy prezentáció anyagát akár arra is menthetjük, és számítógép csatlakoztatása nélkül is tarthatunk bemutatót.
A projektorban az izzó szerepe nemcsak annak élettartama miatt számít. Ez a legfontosabb melegedô alkatrésze is, ezért nem mindegy, hogy hûtéséhez kell-e ventillátort használni, s ha igen, az milyen zajjal jár. Egy zajos ventillátor ugyanis az egész házimozi élményt elronthatja. Nos, ettôl a PT-AE200 esetében nem kell félni, a hûtés funkcióját ellátó ventillátor hangja még normál üzemmódban sem volt zavaró, az energiatakarékos üzemmódban megadott 28 decibel pedig akkor sem tûnik fel, ha mondjuk a szomszédban alvó kisgyerek miatt a projektoron nézett film hangját le kell halkítanunk.
Az elmúlt hetekben a projektort akciós áron kínálták, így bruttó 400 ezer forint körüli áron lehetett hozzájutni. Az ár értékelésénél többféle szempontot érdemes figyelembe venni.
Projektort, különösen házimozi projektort az vesz, aki valóban szélesvásznú minôségben szeretné filmjeit megtekinteni, nem pedig egy 55-63-72 centi képátlójú televízióén (amelybôl a valódi 16-9-es arányú képcsôvel felszerelt típus közel ugyanennyibe kerül!), hiszen a projektorral ennek a képméretnek 2-3-szorosa is könnyen kivetíthetô.
Nem mellékesen: a projektor esetén nem kell egy elektronágyúval szemben ülve nézni a filmeket (akármennyire is szigeteltek a képcsövek, tökéletesen sugárzásmentes katódsugárcsöves képcsô nincs!), és ez a technológia sokkal kiforrottabb, kevésbé érzékeny például egy hosszabb ideig tartó állóképre, mint mondjuk a milliós nagyságrendbe kerülô plazma tévék.
Szerintünk a házimozi projektorok meg fogják találni a maguk egyre nagyobb piaci szeletét a képmegjelenítô eszközök piacán, és a Panasonic minden bizonnyal jó piaci részesedéseket érhet el a tapasztalataink szerint jól teljesítô PT-AE200-hoz hasonló minôségû termékekkel.

(bj)