ÚJABB TAGGAL BÔVÍTETTE a Vanguard Managed Solutions (VanguardMS) IP-hozzáférést biztosító többfunkciós Vanguard 340-es routersorozatát. A Vanguard 342-es rugalmas, könnyen menedzselhetô termék, amellyel a távoli telephelyek között egyszerûen lehet hálózati kapcsolatot létesíteni. A routert olyan kis- és középvállalati irodáknak és üzleteknek szánják, amelyek új IP/VPN szolgáltatásokat akarnak bevezetni, az ezekre való áttérés lehetôségeit keresik ­ derül ki a fejlesztô közleményébôl.

KAPHATÓ AZ ADOBE Photoshop Album, az az új windowsos program, amellyel a Photoshop termékcsalád új funkciói nyílnak meg a digitális fényképezôgépet használók elôtt. A szoftverrel egyebek mellett meg lehet találni és osztani a digitális fényképezôgéppekkel készített képek olyan alapinformációit is, mint például az exponálás ideje, az expozíciós beállítások és hasonlók. Ezek az információk komoly segítséget nyújthatnak a felhasználóknak a képek módosításához. A termék 13 ezer forintba kerül áfa nélkül.

ÚJ KERESKEDELMI IGAZGATÓT neveztek ki a Synergon Informatika Rt.-nél. Kolozsváry-Kiss Árpád (34 éves) 2000. májusa óta dolgozik a Synergonnál Key Account Managerként. Feladata a kereskedelem szervezetén belül egyebek mellett a Telco & Media szektor kiemelt ügyfeleivel való kapcsolattartás.

A VILÁG LEGNAGYOBB NYERSANYAG-IPARI vállalata, a BHP Billiton sikeresen implementálta a mySAP) Supply Chain Management (mySAP SCM) rendszert és a jövôben ezzel kezeli globális mangánüzletágát, a bányáktól egészen a végfelhasználók lerakataiig. A mySAP SCM fô funkcióinak segítségével a BHP Billiton kezelheti globális szállítói láncának összes funkcióját.

ELÉRTE A HÉTSZÁZEZRET a United Pan-Europe Communications N.V. (UPC) és a chello broadband n.v. (chello) széles sávú internetszolgáltatásának elôfizetôi száma. A chello hazai felhasználói köre tavaly óta megduplázódott, elérte a harmincezret.

BEMUTATTA REPÜLÔTEREKRE SZÁNT Airport Communication Architecture nevû, IP-alapú, nyílt szabványokra épülô repülôtéri kommunikációs rendszerét a Cisco. A Cisco szerint a repülôterek úgy mûködnek, mint egy kisváros: mûszaki, gazdasági, jogi, kereskedelmi és üzemeltetési infrastruktúrával és funkciókkal. Egy fokozott felügyelhetôséget nyújtó általános hálózati infrastruktúra létrehozása azonban nem könnyû feladat a reptereken, mert az e környezetben jelenleg használatos kommunikációs protokollok és alkalmazások sokfélék és együttmûködésük minimális. Az új termék egységes hang-, video- és adatátviteli rendszert kínál a repülôtereknek.

A CISCO JELENLEG 39,9 százalékos részesedésével piacvezetô a LAN-telefónia terén, és a kiszállított IP-telefonok számát illetôen is az elsô helyen áll 50 százalékos piaci részaránnyal ­ jelentette be az egyesült államokbeli nagyvállalat.

A HP BEMUTATTA MX2 kétprocesszoros modulját és sy1000 lapkakészletét. A lapkakészletel és Intel Itanium 2 processzorokra épülô modullal a cég megerôsítette vezetô pozícióját az Itanium 2-alapú szerverek piacán ­ áll a HP közleményében.

MEGVÁSÁROLTA AZ I-CELL KFT. magyar fejlesztésû mûholdas jármûkövetô és irányítórendszerét, az i-Fleetet a Hödlmayr International AG. A komplex rendszerre vonatkozó megrendelést a nemzetközi szállítmányozó vállalat ausztriai központjában írták alá. A felek együttmûködése 2002-ben kezdôdött, amikor az i-Cell az i-Fleettel szerelte fel a Hödlmayr több mint 50 magyarországi kamionját.

KÖZÖS PLATFORMOT DOLGOZOTT KI az Amdocs és a HP a mobilszolgáltatók elôre és utólag fizetendô beszédcélú szolgáltatásaihoz. A számlázási és ügyfélkapcsolat-kezelô megoldások szállítójaként ismert Amdocs és a HP elôreintegrált platformja az Amdocs Enabler díjszámítási és egyenleg-menedzselési képességeit a HP Opencall Service Controller valós idejû hívás- és session-felügyeleti funkcióival integrálja.

EGYÜTTMÛKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁST ÍRT ALÁ az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és a Kulturális Központok Országos Szövetsége (KKOSZ). A közös cél egy új típusú országos kulturális-közéleti interaktív hálózati rendszer létrehozása, amely alkalmas arra, hogy alapot teremtsen egy új közéletiség kialakítására, a folyamatos tájékoztatásra és konzultációra, valamint sokszínû kulturális szolgáltatásaival Európában is példaértékû megoldást tudjon felmutatni.

SZERZÔDÉST KÖTÖTT az Ericsson Magyarország Macedónia elsô számú mobilszolgáltatójával, a Mobimakkal, amelynek keretében GPRS, WAP és MMS rendszereket építenek ki, majd integrálják és támogatják azokat. Az Ericsson Magyarország számára ez jelentôs mérföldkô, mivel ez az elsô megállapodás a macedón szolgáltatóval a hagyományos GSM-területen kívüli szolgáltatások szállítására vonatkozóan.

A VILÁG LEGNAGYOBB viszontbiztosítója, a Munich Reinsurance Co. (Munich Re) a mySAP Insurance viszontbiztosítási funkcióit fogja felhasználni arra, hogy legfontosabb üzleti folyamatai hagyományos rendszerét egyetlen átfogó megoldással helyettesítse. A mySAP Insurance viszontbiztosítási funkcionalitásának kifejlesztésében részt vett a németországi gyökerû, IT-tanácsadással és rendszerintegrációval foglalkozó msg systems AG.

MEGJELENT A McAfee Security WebShield e1000 készüléke, amely a proaktív védelmet biztosít a vírusok és egyéb rosszindulatú tartalmak ellen ­ jelentette be a fejleszô

STRATÉGIAI EGYÜTTMÛKÖDÉSRE LÉPETT az Oracle Corporation és a Nokia, amelynek keretében elérhetôvé teszik az Oracle Collaboration Suite csoportmunkaszoftvert a Nokia mobilkészülékein. A felek ennek a sajátos mobilmegoldásnak a kifejlesztésével kívánják biztosítani a vállalaton belüli hangposta, e-mail, elôjegyzésnaptár, fájlkezelés és tartalomkeresés elérhetôségét azért, hogy a dolgozók egyetlen integrált, egységes kommunikációs környezetet használhassanak különbözô mobileszközökrôl és platformokról. A program a tervek szerint Nyugat-Európában indul, de tervezik a megállapodás kiterjesztését a két amerikai kontinensre, Délkelet-Ázsiára és a csendes-óceáni térségre is.

MEGVÁSÁROLTA A NOVACOMOT A PANTEL. Az ügyletet a PanTel Rt. és a Novacom Távközlési Rt. tulajdonosai, az RWE Com, az EnBW, valamint az Elmû Rt. jelentették be. Az aláírt megállapodás eredményeként a PanTel a Novacom 100 százalékos üzletrészének tulajdonjogát szerezte meg. A megállapodást már tavaly év végén bejelentették, a véglegesítéshez többek között a Novacomnak teljesítenie kellett az üzleti terveket is.

A SVÉD ADÓIGAZGATÓSÁG a Novell Nsure megoldáscsaládjából származó biztonsági keretrendszert választott ki a biztonság növelése és az adóigazgatóság sokféle hozzáférés-kezelési rendszerébôl adódó bonyolultság csökkentése érdekében. A Novell-megoldás bevezetésével az adóigazgatóság olyan közös hozzáférés-kezelési rendszert épít ki, amely egységbe foglalja a meglévô hálózat felügyeletét.

KIADTA A SZÁZEZREDIK chipkártyát a Kereskedelmi és Hitelbank. A pénzintézet 2002 májusában vezette be chipes bankkártyáit (hazánkban elsôként alkalmazva bankkártyában chipkártyás megoldást), amelyeket az ügyfelek a világ minden táján használhatnak fizetésre és készpénzfelvételre. A bankkártya-olvasó terminálokat folyamatosan cserélik, jelenleg a chipes kártyát olvasó gépek száma közel 1100.