Céghírek


Fejcserék különbözô cégeknél

Újdonságok Armadája

ALCATEL MULTIMÉDIÁS ALKÖZPONT került a tatabányai Szt. Borbála kórház újonnan felavatott, rendkívül korszerûen berendezett és kivitelezett épületébe. A részben állami támogatásból, részben önkormányzati beruházásból megvalósult építkezés és beszerzés fôvállalkozója, az ARÉV, a telekommunikációs rendszer szállítására pályázatot írt ki, amely során az Alcatel Hungary Kft. ajánlata bizonyult a legjobbnak. A kórház további beruházásának eredményeképpen a már egész intézményt ellátó Alcatel 4400 rendszer jelenleg 550 melléket szolgál ki, és lehetôség van DECT-el, személyhívóval, vagy akár komplex kórházi szoftverrel való bôvítésre.

 

ÚJ ARMADÁVAL TÁMAD A COMPAQ a notebook piacon. Szeptember elsô felében mutatták be hordozható gépeik új családját, melynek tagjai között már a Compaq-Digital házasság gyermeke is megtalálható. Az Armadák különbözô tipusaiban már Pentium II-es processzorok ketyegnek, a csúcsgépekben 300 megahertzes sebességgel. A család legkisebb tagja az 1700-as, mely hazánkban félmillió forint körüli áron kapható majd.

 

A DECT IS NYERÔ VOLT az Atlétikai EB idején. Az Ericsson által szállított megoldás révén a pályabírók és a szervezôk olyan telefonon tudtak egymással kommunikálni, amely a legteljesebb szabadságot adta számukra, miközben mindaz a tudás rendelkezésükre állt, amit csak egy vezetékes alközpont nyújtani tud. A Freeset nevû rendszer az alközponthoz csatlakoztatott rádióközpontból, bázisállomásokból és a mobil készülékekbôl áll.

 

MINIATÛR HÁTTÉRTÁROLÓT fejlesztett ki az IBM. A microdrive egy nagyobb érme fizikai méreteivel rendelkezik (42,8x36,4x5 milliméter), mindössze 2 dekagramm súlyú, ugyanakkor 170 vagy 340 megabájt mennyiségû adat tárolására képes. Az új terméknek igen nagy jövôt jósolnak például az olyan termékekben, mint a digitális fényképezôgépek, ahol a nagy tömegû adat kis méretben és súly melletti tárolására van szükség. A terméket a lapunk megjelenésekor zárult kölni Photokina kiállításon már be is mutatták.

 

MOBILTELEFON GYÁRAT TELEPÍT Magyarországra a Nokia. A finn telekommunikációs multi jelenleg ezer alkalmazottat foglalkoztat hazánkban, a mobiltelefon gyár körülbelül 500 új munkahelyet teremt majd, s a kutató-fejlesztô központot is tovább bôvítik majd még mintegy 600 munkatárssal. Így az ezredfordulóra már több mint 2000 alkalmazottnak ad munkát a Nokia hazánkban, jelentôsen hozzájárulva ezzel a hazai hi-tech ipar fejlôdéséhez.

 

Megszûnt az IFABO Budapesten, éljen az INFO &endash; jelenthetnénk stílszerûen. Az osztrák partnerrel történt összeveszés után a Hungexpo az Informatikai Vállalkozások Szövetségével lépett partnerkapcsolatra, s a megállapodás eredményeként 1999. április 27-30. között INFO '99 Nemzetközi Informatikai és Kommunikációtechnikai Szakkiállítást rendeznek majd. Az IVSZ szakmai támogatóként többek között javaslatot tesz a kiállítás tematikájára is. A megállapodás elsô nekifutásra három évre szól.

 

MÁR KAPHATÓAK az AMD 350 megahertzes K6-2-es processzorai, amelyek támogatják a 3DNow! tehnológia révén a gyors háromdimenziós grafikai megjelenítéseket. A 0,25 mikronos technológiával készülô processzor 9,3 millió tranzisztort tartalmaz, és elsôként az IBM építi bele Aptiva sorozatú PC-ibe. Ezer darabos tételben rendelve a processzor darabjának egységára 70 ezer forint alatt van (ha nem gyengül nagyot közben a forint...)

 

ÚJ VONALTÖBBSZÖRÖZÔ eljárást mutatott be az Ericsson. Az EriStream nevû termék a meglévô analóg vonalat két digitális csatornára osztja fel, így a két egyidejû telefonhívástól az akár 128 kbit/másodperces adatletöltési sebességig terjedhet az elôfizetô által igénybe vett szolgáltatás. Az elôfizetônél az EriStream 9030 tipusú terminálra, a telefonközpontban pedig a fôvonali kártya szabványos ISDN BA vonali kártyára cseréjére van szükség az eljárás használásához. Az Egyesült Királyságban a British Telecom már döntött a szolgáltatás bevezetésérôl.

 

VILÁGPREMIER VOLT Magyarországon, a Novellnek köszönhetôen. Az új hálózati operációsrendszer, a NetWare 5 bemutatása ugyanis hazánkban történt meg elsôként. A cég állítása szerint a termék minden eddiginél biztonságosabb, megbízhatóbb és felhasználóbarátabb. A 2000. év megoldására felkészített terméket már 350 ezer cég tesztelte, s közülük sokan már a tesztváltozatot termelô fázisban használják, olyan megbízhatónak bizonyult. A NetWare 5 csomagnak része egyébként az Oracle 8-as adatbáziskezelôjének egy ötfelhasználós licence is. A tesztelôk és a szakmai elemzôk szerint ezzel a termékkel a Novell alaposan feladta a lecként a Microsoftnak. Szintén a Novellel kapcsolatos hír, hogy harmadik pénzügyi negyedévükben 272 millió dolláros bevétel mellett 37 millió dollár bruttó nyereséget értek el. Így az elôzô évi veszteséget követô átszervezés után már a harmadik nyereséges negyedévet és növekvô forgalmat érték el.

 

TOVÁBBFEJLESZTI VÍRUSÖLÔ technológiáját a Symantec. Az IBM vírusérzékelô technikáját beépíti az asztali számítógépeken használható Norton AntiVírus legújabb változatába, valamint a GroupWare- és szervertermékekbe is. A NAV felhasználói a program LiveUpdate szolgáltatását használva a legújabb víruslistákat és programfrissítéseket ingyenesen letölthetik a www.symantec.com címrôl.

 

SZEMÉLYI VÁLTOZÁSOK futószalagon: A Magyar Posta élére Krupanics Sándort, a Hírközlési Fôfelügyelet korábbi elnökét nevezték ki. (Végre egy kinevezés, ahol szakember kerül Mahíros múlt nélkül egy állami cég élére. A szerkesztô megjegyzése.) A Hírközlési Fôfelügyelet egyik alelnöke lett Lotz Károly, az elôzô kormány szakminisztere. Az ICL Magyarországhoz távozott a Sun Magyarországtól Stark István ügyvezetô igazgató. A Motorola mobiltelefon ágazatának vezetôje Hanák Zoltán lett.

 

A SIEMENS KAPTA MEG a honvédségi telefontendert hosszas huzavona után. Az Országgyûlés Honvédelmi Bizottsága ugyan két szállító kiválasztását javasolta (a monopolhelyzet elkerülése érdekében), azonban a honvédelmi miniszter végülis a Siemens pályázatát itélte legjobbnak, így ez a cég kezdheti meg az öt milliárd forintra becsült beruházás kivitelezésérôl a szerzôdéskötési tárgyalásokat a HM-mel. Szintén a Siemens-szel kapcsolatos hír, hogy annak komputer részlege, a Nixdorf, és az Acer beszüntették idén áprilisban megkezdett együttmûködési tárgyalásaikat. A döntés hátterében az Acer nem megfelelô pénzügyi ajánlata volt. A Siemens október 1-vel összevonja információs és kommunikációs ágazatait, amelyet a meghiúsult együttmûködés nem érint.

 

NAGYSEBESSÉGÛ ADATÁTVITELI technológiai bemutatót tartott a Nokia. Ennek keretében a HSCSD névre hallgató megoldás segítségével egy GSM hálózaton keresztül akár 57,6 kilobites sebességet lehet elérni, ezáltal akár élô videokamerás megfigyelés adatai is továbbíthatók. A funkció használatához elegendô a bázisállomások szoftverének áttöltése.

elôre, vissza, tartalom, honlap